Materiały informacyjne
W celu zwiększenia świadomości nt. szkodliwych substancji znajdujących się w produktach wykorzystywanych przez nas w życiu codziennym oraz wskazania bezpieczniejszych zamienników, przygotowaliśmy materiały informacyjne. Możesz je swobodnie ściągnąć i wykorzystywać do celów niekomercyjnych. Pamiętaj, że publikacje są objęte prawami autorskimi. Jeśli potrzebujesz ich w formie wydrukowanej, skontaktuj się z nami.
FanpLESStic-sea
Omówienie wyników międzynarodowego projektu badawczego
FanpLESStic-sea był realizowany od stycznia 2019 r. do grudnia 2021 r. włącznie. Wzięło w nim udział 11 partnerów z 8 państw regionu Morza Bałtyckiego: Szwecji, Finlandii, Norwegii, Danii, Polski, Łotwy, Litwy i Rosji. Polskę reprezentowały dwa podmioty z Gdańska: Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna Sp. z o.o. i Gdańskie Wody Sp. z o.o.
Projekt koncentrował się na działaniach, których celem było zmniejszenie ilości mikroplastiku odprowadzanego do wód Morza Bałtyckiego oraz eliminowanie jego potencjalnych źródeł, a także zwiększenie świadomości i poszerzenie wiedzy dotyczącej dróg rozprzestrzeniania się mikroplastiku i źródeł jego pochodzenia.
Mikroplastik stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa i jakości żywności, zdrowia ludzi, turystyki przybrzeżnej, przyczynia się do zmian klimatu, a także zagraża organizmom wodnym i jakości środowiska, zwłaszcza wód.
Wpływ cząstek tworzyw sztucznych na nasze zdrowie nie został jeszcze dostatecznie rozpoznany, choć badania dowodzą, że mogą one migrować do naszej krwi i tkanek. Wiemy również, że toksyczne i endokrynnie czynne substancje chemiczne zawarte w plastiku mogą zaburzać pracę układu hormonalnego i przyczyniać się do groźnych, hormonozależnych chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, alergie, cukrzyca typu II, zaburzenia płodności i wielu innych.
Dowiedz się więcej z broszury, podsumowującej projektowe działania.
Kliknij w poniższą grafikę, żeby pobrać publikację⤵
Poradnik dla gastronomii… i nie tylko!
Niebezpieczne substancje w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Dlaczego warto wiedzieć więcej o substancjach niebezpiecznych w materiałach do kontaktu z żywnością i na które związki chemiczne zwrócić szczególną uwagę? Czego się pozbyć i czym zastąpić? Jakie są najczęstsze błędy przy korzystaniu z naczyń kuchennych? W czym serwować dania i napoje na wynos i czy warto proponować gościom kranówkę?
Przed Wami poradnik, w którym znajdziecie odpowiedzi na te i sporo innych pytań. Jego celem jest pomoc branży gastronomicznej, ale przyda się wszystkim – bo przecież każdy z nas ma kontakt z żywnością.
Substancje niebezpieczne mogą uwalniać się nie tylko z opakowań, ale także z naczyń i przyborów kuchennych, zwłaszcza tych wykonanych z tworzyw sztucznych. Żywność może mieć kontakt z różnymi szkodliwymi chemikaliami w całym cyklu produkcyjnym: podczas zbioru, transportu, przygotowania czy przechowywania.
W branży gastronomicznej wiedza na ten temat jest szczególnie ważna!
Każdego dnia do przechowywania i przygotowywania potraw używa się różnorodnych materiałów. W broszurze podpowiadamy, jak krok po kroku zidentyfikować te, które mogą uwalniać niebezpieczne substancje i jak zastąpić je zdrowszymi odpowiednikami, żeby chronić zdrowie i zadbać o środowisko.
Prawodawstwo, które powinno nas chronić przed używanymi w materiałach chemikaliami, obecnie jest jeszcze niewystarczające i zawiera luki. Dopóki rządy nie zareagują, wprowadzając bardziej surowe zasady i kontrole, tylko Ty możesz coś zmienić. Jak? Unikając w codziennej pracy niektórych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Kliknij w poniższą grafikę, żeby pobrać publikację⤵
Oczyść swój dom z toksycznych substancji
Poradnik DIY
Większość przedmiotów i produktów, z których korzystamy na co dzień, zawiera różne substancje chemiczne. Pozwalają uzyskać określone właściwości: kosmetyki działają dłużej dzięki konserwantom, plastikowe opakowania żywności są miękkie i gładkie dzięki plastyfikatorom, a tapczany czy sofy nie staną w ogniu dzięki substancjom zmniejszającym palność.
Niestety, niektóre z tych substancji są niebezpieczne zarówno dla zdrowia jak i dla środowiska. Skutki długotrwałego narażenia na mieszankę szkodliwych związków chemicznych nie są do końca poznane. Powiązanie przyczyn ze skutkami w sposób niepozostawiający wątpliwości jest bardzo trudne. Uzyskanie wiarygodnych wyników badań zajmie wiele lat.
Żeby ograniczyć wykorzystanie i kontakt z potencjalnie niebezpiecznymi produktami i materiałami oraz dać jasny sygnał, że chcemy systemowej zmiany w celu wdrożenia rozwiązań nietoksycznych – DZIAŁAJMY!
Pierwszym krokiem jest pozyskanie niezbędnej wiedzy. W tym celu stworzyliśmy PORADNIK DIY. Publikacja poprowadzi Cię od jednego pokoju do drugiego i podpowie, jak oczyścić swój dom z toksycznych substancji 😊
Kliknij, żeby pobrać publikację⤵
Szkodliwa chemia w plastiku
Niebezpieczeństwo dla ludzi i oceanów
Plastik jest wszechobecny – towarzyszy nam każdego dnia. Choć jego wynalezienie było rewolucją i wygodą, coraz częściej dostrzega się negatywny wpływ tworzyw sztucznych na środowisko i na zdrowie. Szacuje się, że światowa produkcja plastiku to ponad 300 mln ton rocznie, z czego ok. 10% trafia do rzek, mórz i oceanów.
Tworzywa sztuczne mogą zawierać liczne toksyczne i endokrynnie czynne substancje chemiczne. Są one uwalniane do środowiska, a w końcu dostają się także do ludzkiego organizmu.
Jakie substancje znajdują się w plastiku i w jaki sposób migrują? Co robić, aby ochronić zdrowie i środowisko przed szkodliwym wpływem tworzyw sztucznych? W broszurze podpowiadamy, jak zidentyfikować niebezpieczne związki i w jaki sposób ograniczyć codzienne narażenie.
Kliknij poniżej, aby zobaczyć broszurę⤵️
Substancje niebezpieczne w kuchni
Odczaruj swoją kuchnię – uwolnij ją od toksyn i chroń pożywienie!
Codziennie spożywane produkty mogą zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia. Uwalniane są z materiałów i środków, z którymi żywność miała kontakt podczas zbiorów, w procesie produkcji i pakowania oraz w kuchni. Nasza broszura koncentruje się na substancjach zawartych w materiałach, z którymi żywność miała kontakt przed spożyciem.
Codziennie przyswajamy wiele różnych związków chemicznych, które przedostały się z opakowań do żywności. Ich łączna ilość może stanowić dawkę szkodliwą dla zdrowia, powodującą np. stany zapalne, problemy z rozrodczością, nowotwory i zaburzenia rozwojowe – szczególnie u dzieci (także nienarodzonych) i niemowląt.
Poznaj materiały mające kontakt z żywnością i drogę migracji substancji niebezpiecznych do organizmu. Dowiedz się, jak poszczególne z nich wpływają na zdrowie. Podpowiadamy, jak zdrowo się z nimi obchodzić i podejmować decyzje dobre dla zdrowia i dla środowiska.
Kliknij poniżej, aby zobaczyć broszurę⤵️
______________________________________________________________________________________
Dzieciństwo bez substancji niebezpiecznych
Dzieci są szczególnie wrażliwe na działanie niebezpiecznych substancji chemicznych znajdujących się w produktach codziennego użytku i w środowisku. DLACZEGO?
- Ze względu na większą powierzchnię skóry w stosunku do swojej wagi, większą objętości płuc i szybszy metabolizm, ich organizmy są bardziej podatne na oddziaływanie substancji toksycznych niż organizmy dorosłych.
- Ich systemy detoksykacji nie funkcjonują jeszcze w pełni.
- Ich układ odpornościowy wciąż się rozwija i nie jest jeszcze odpowiednio przygotowany do obrony przed substancjami chemicznymi.
- Skóra niemowlęcia jest znacznie cieńsza niż u osób dorosłych i nie jest jeszcze wystarczająco rozwinięta, żeby działać jako bariera. Wchłanianie szkodliwych substancji odbywa się więc w ciele i narządach dziecka szybciej, a usuwanie wolniej.
Szczególnie negatywny wpływ na ogólny rozwój dziecka mają substancje zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego.
Detoksowy poradnik
Jak ograniczyć użycie szkodliwych substancji chemicznych na co dzień? Czy to w ogóle możliwe? Co na ten temat mają do powiedzenia projektowi eksperci, a co uczestnicy pilotażu?
Dwa lata realizacji kampanii „Miasto na detoksie” i półroczny projekt pilotażowy pozwoliły wyciągnąć pewne wnioski. Wiemy, w których produktach czyhają na nas substancje niebezpieczne, czym je zastąpić oraz, że zmiana zachowań konsumenckich i domowych nawyków może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie i pozwala chronić środowisko.