Małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) wykorzystują w swojej działalności bardzo duże ilości różnorodnych środków chemicznych. Do przedsiębiorstw takich należą m.in. małej skali producenci różnych produktów, firmy świadczące różnego rodzaju usługi, w tym myjnie samochodowe, pralnie, salony fryzjerskie, instytucje medyczne i inne. Wykorzystywane przez te podmioty produkty muszą posiadać określone właściwości i niestety, w związku z tym, mogą zawierać związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia ludzi id la środowiska. Jednocześnie, na rynku istnieją alternatywne produkty, które zapewniają określoną funkcjonalność lecz są bezpieczniejsze.
Obserwuj nas na Facebooku, gdzie znajdziesz najświeższe informacje.
Zaproszenie do udziału
w projekcie!
Chcesz być eko i zwrócić na to uwagę klientów i innych podmiotów?
Zgłoś się do udziału w naszym projekcie.
Podmiotom, które zdecydują się na uczestnictwo w projekcie, oferujemy m.in.:
- przeprowadzenie bezpłatnej inwentaryzacji wyrobów stosowanych w firmie, w celu określenia, czy zawierają one niebezpieczne substancje, które należałoby wyeliminować;
- pomoc w znalezieniu alternatywnych produktów, które będą mogły być stosowane bez obaw o zdrowie pracowników, klientów i bez szkody dla środowiska naturalnego;
- bezpłatne konsultacje
- szansę na poprawę wizerunku firmy, jako firmy ekologicznej, „celującej w ekobiznes”.
Szczegóły dotyczące udziału w projekcie:
Dlaczego sieci nie lubią śmieci – wyniki 7. edycji konkursu
Motywem przewodnim konkursu był problem zanieczyszczania sieci kanalizacyjnej różnego rodzaju odpadami.
Zakończenie projektu NonHazCity2
Z końcem lipca 2021 oficjalnie zakończył się trwający od sierpnia 2019 r. międzynarodowy projekt NonHazCity2, w którym mieliśmy przyjemność reprezentować Polskę. Projekty Interreg NonHazCity 1 (2016 – 2019) i 2 (2019 – 2021) miały na celu wykazanie możliwości ograniczenia emisji substancji niebezpiecznych do Morza Bałtyckiego u źródła. Główny nacisk położono na gospodarstwa domowe, przedsiębiorstwa i […]
Niebezpieczne substancje w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością – poradnik dla gastronomii i nie tylko!
Dlaczego warto wiedzieć więcej o substancjach niebezpiecznych w materiałach do kontaktu z żywnością i na które związki chemiczne zwrócić szczególną uwagę? Czego się pozbyć i czym to zastąpić? Jakie są najczęstsze błędy przy korzystaniu z naczyń kuchennych? W czym serwować dania i napoje na wynos i czy warto proponować gościom kranówkę? Przed Wami poradnik, w […]